Meanderende Maas op bezoek bij Heemkundekring Megen: terug naar de oorsprong

De Heemkundekring Megen was ontzettend nieuwsgierig naar nog meer feiten over de historische achtergrond van haar ‘stad’. En daarom hadden zij project Meanderende Maas uitgenodigd om een presentatie te geven tijdens de jaarlijkse ledenvergadering. De jaarvergadering werd heel toepasselijk gehouden in het historische Arcopolis: ooit een Latijnse school en later een Franciscaner gymnasium. Een prachtig ‘decor’ om de historische relatie van Megen met de Maas toe te lichten. Maar ook om inzicht te geven in de impact van de werkzaamheden en hoe Megen er straks uit komt te zien.

De historie van de Maas met Megen

Megen heeft een bijzondere relatie met de Maas. Deze rivier omgaf het stadje namelijk ooit aan maar liefst drie zijden. Vroeger betekende dit bijvoorbeeld dat een schipper de hele dag nodig had om Megen te passeren. Daarnaast bracht de Maas zowel rampspoed als welvaart naar Megen. Een thema dat door de eeuwen heen door de geschiedenis van dit stadje weeft. Met het project Meanderende Maas staat Megen aan de vooravond van een ingrijpende verandering. De oost- en westzijde zullen namelijk een nieuw aanzicht krijgen. Bijvoorbeeld door de aanpassing aan de dijken. Deze veranderingen – hoe noodzakelijk ook – zorgen bij sommige Megenaren voor gemengde gevoelens. “En daar is begrip voor”, aldus technisch manager Bert Flach: “We zullen er dan ook alles aan doen om het historische karakter van Megen zoveel mogelijk te behouden en de omgeving waar mogelijk te ontzien tijdens de werkzaamheden. Heel fijn dus dat we uitgenodigd zijn door de Heemkundekring om óók hierover dit deel uitleg te geven.”

Op een vruchtbare samenwerking…

Voorzitter Eric Versteegen:  “Bert Flach en Reinier Ellenkamp hebben ons uitgebreid inzicht geboden in het Meanderende Maas project. Na de onverdeelde aandacht tijdens de presentatie, was er daarna ruimte voor een levendige discussie onderling. Bijvoorbeeld over flora, fauna, tijdsplanning en opmerkelijke bodemvondsten zoals de recent ontdekte prehistorische nederzetting en een vergeten meander. Wij hopen dan ook op een vruchtbare samenwerking met het project en onderzoeksbureau RAAP. Bijvoorbeeld tijdens de opgravingen in april 2024. We hopen namelijk nog steeds ooit iets te vinden over de (vermeende) verzonken locomotief. Dit symboliseert niet alleen een eerbetoon aan het verleden, maar ook een gedeelde toekomst tussen onze Heemkundekring en het project Meanderende Maas.”

Project Meanderende Maas vindt het belangrijk om de Heemkundekring te blijven betrekken bij het project. Hierbij staat het delen van kennis, het ontdekken van nieuwe feiten én het koesteren van cultureel erfgoed centraal. Samen met de Heemkundekring hopen we vanuit het project dan ook om nóg meer te weten te komen over de oorsprong en geschiedenis van Megen.