Schade door het project Meanderende Maas

Schade door het project Meanderende Maas

Binnen het project Meanderende Maas doen we er alles aan om schade en overlast te voorkomen en tot een minimum te beperken. Toch kan het gebeuren dat u schade ondervindt tijdens de uitvoering of als gevolg van het plan zelf.  In geval van schade kunt u dit melden en heeft u mogelijk recht op een schadevergoeding. Er zijn verschillende vormen van schade te onderscheiden, waarbij niet elke vorm van schade volledig wordt vergoed. Op deze pagina leggen wij hier meer over uit en kunt u een eventuele schade melden.

U vindt hier de volgende informatie:

  • Hoe we schade zo veel mogelijk voorkomen
  • Toelichting op verschillende vormen van schade en vergoeding
  • Uitleg over nadeelcompensatie en planschade en hoe u dit kunt melden
  • Uitleg over schade als gevolg van de uitvoeringswerkzaamheden
  • Een formulier om schade als gevolg van de uitvoeringswerkzaamheden te melden

Voorkomen van schade

Vormen van schade en vergoeding

Nadeelcompensatie en planschade

Burgers en bedrijven kunnen financiële schade lijden als gevolg van de werkzaamheden. Bijvoorbeeld:

  • Een bedrijf kan door de werkzaamheden tijdelijk of permanent verminderd bereikbaar zijn, waardoor de ondernemer een verlies aan omzet heeft. Ook wel inkomensschade genoemd.
  • Een woning kan in waarde dalen door het verlies van uitzicht. In dit soort gevallen ontstaat schade als gevolg van rechtmatig handelen door de overheid.

Burgers en bedrijven kunnen dan aanspraak maken op nadeelcompensatie of planschadevergoeding. Echter niet via het project Meanderende Maas, maar via Waterschap Aa en Maas of Rijkswaterstaat. Wij leggen verderop uit hoe u dit kunt doen.

Let op: deze schade wordt meestal niet volledig vergoed. Afhankelijk van de specifieke omstandigheden van het concrete geval blijft de schade geheel of gedeeltelijk voor eigen rekening, op basis van voorzienbaarheid en risicoaanvaarding en/of ‘normaal maatschappelijk risico’. Dit laatste wil zeggen dat het gaat om maatschappelijke ontwikkelingen en nadelen waarmee men rekening kan houden, ook al is vooraf niet duidelijk in welke vorm, omvang of op welk moment ze zich voor zullen doen.

Grondverwerving

Bent u betrokken bij de grondverwerving, maar wilt u daarnaast ook een nadeelcompensatieclaim indienen? Dan kunt u kiezen voor een gelijktijdige afwikkeling van deze schadeclaim met de grondverwerving. Deze gecombineerde behandeling kan alleen plaatsvinden op basis van vrijwilligheid. Wanneer u daarna nogmaals een beroep doet op een nadeelcompensatie, zal dit verzoek worden afgewezen omdat de schade dan reeds is vergoed in het kader van de grondverwerving.

Verordeningen en melden van nadeelcompensatie en planschade

Voor het in behandeling nemen en afhandelen van planschade- of nadeelcompensatieclaims zijn voor project Meanderende Maas verschillende verordeningen relevant.

  • Voor schades die te maken hebben met de dijkversterking geldt de verordening van waterschap Aa en Maas en moet u ook via het waterschap uw schade melden. Doe dit via deze website.
  • Voor schades die te maken hebben met de geulen en weerdverlaging (oftewel de rivierverruiming) moet u uw schade melden bij Rijkswaterstaat. Doe dit via deze website.

Schade als gevolg van de uitvoeringswerkzaamheden

Tijdens de uitvoering kan er mogelijk hinder of schade ontstaan door de trillingen die de werkzaamheden met zich meebrengen. Bijvoorbeeld door grondwerkzaamheden, langsrijdend werkverkeer  of door het aanbrengen van damwanden. Om deze schade te voorkomen, volgen we richtlijnen en worden er vooraf metingen en onderzoeken gedaan.

Een belangrijk hulpmiddel bij het voorkomen van hinder of schade door trillingen is de Stichting Bouwresearch(SBR)-richtlijn “meet- en beoordelingsrichtlijnen voor trillingen”. Binnen het project Meanderende Maas is deel A (schade aan gebouwen) van toepassing.

In het Milieueffectrapport (MER) Meanderende Maas en in het Projectplan Waterwet Dijkversterking Ravenstein-Lith zijn de effecten van de te verwachten werkzaamheden op het gebied van trillingen onderzocht. Hierbij zijn grens- en streefwaarden voor zowel hinder als schade zoals die in de SBR-richtlijn zijn opgenomen aangehouden. Daarnaast maken we een monitoringsplan, doen we bouwkundige opnames voorafgaand aan de werkzaamheden en hebben we gekeken hoe we de damwanden met het minste risico op schade kunnen aanbrengen. Op een aantal locaties worden de damwanden trillingsarm aangebracht. Meer informatie hierover:

  • Monitoringsplan: Voor de start van de werkzaamheden wordt een monitoringsplan opgesteld, waarin wordt vastgelegd wat het protocol is bij het uitvoeren van (trillingsgevoelige) werkzaamheden, zoals het uitvoeren van grondwerkzaamheden of het aanbrengen van damwanden. Aan de hand van de bekend zijnde gegevens van woningen en opstallen zijn deze door een specialistisch bureau in een categorie ingedeeld. Afhankelijk van de categorie, en van de geotechnische en geohydrologische situatie ter plekke, wordt bepaald welke trillingswaarden zijn toegestaan. Monitoringsgegevens worden voor, tijdens en waar nodig na de werkzaamheden geregistreerd. Wanneer de grens-/streefwaarden overschreden worden tijdens de uitvoering, wordt bekeken welke vervolgacties nodig zijn. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat de gekozen manier van uitvoeren wordt stopgezet en dat wordt overgeschakeld op een andere methode van aanbrengen of een uitgebreidere manier van monitoring om de kans op schade te verkleinen. De keuze welke woningen gemonitord worden, wordt bepaald op basis van de afstand en het risicoprofiel. Dit wordt in het monitoringsplan per dijksectie verduidelijkt en inzichtelijk gemaakt. Het monitoringsplan wordt met behulp van kennis van geohydrologen, geotechnici, bouwkundigen, trillingsexperts en uitvoeringsspecialisten opgesteld.

  • Opnames voorafgaand aan de werkzaamheden: Er is een bouwkundige opname en inmeting uitgevoerd voorafgaand aan de werkzaamheden (0-opname) van onder woningen aanwezige kelders langs de dijk. Dit geldt voor woningen met kelders die binnen een afstand van 50 meter van de dijk liggen. Kort voor de start van de werkzaamheden wordt van alle nabijgelegen panden een bouwkundige 0-opname uitgevoerd. Op basis van de actuele bouwkundige staat van de woning, het soort werkzaamheden dat uitgevoerd gaat worden en de geotechnische gegevens van de ondergrond kan het zijn dat er ook trillingsmetingen voorafgaand aan de uit te voeren werkzaamheden worden uitgevoerd. Hiervoor worden trillingsmeters geplaatst en waar nodig scheurmeters aangebracht op een aantal representatieve panden om de huidige situatie in beeld te brengen en om inzicht te krijgen in de huidige status van de woning (dus zonder dat er werkzaamheden plaatsvinden).

  • Methode voor inbrengen van damwanden in de grond: Om de dijk te versterken zijn op een groot deel van de dijk damwanden in de dijk nodig. Het in de grond brengen van de stalen damwanden is een zorgvuldig werk dat we zo goed mogelijk voorbereiden. Er zijn verschillende manieren om een stalen damwand in de grond aan te brengen, bijvoorbeeld door te heien, trillen of drukken. Het helemaal trillingsvrij aanbrengen van een stalen damwand is niet mogelijk, maar er zijn wel methoden die trillingsarm zijn. De meest toegepaste methode voor het trillingsarm plaatsen van een damwand is met behulp van een trilblok. De damwandplanken worden door middel van een trillende beweging de grond in gebracht. Meestal wordt gebruik gemaakt van een ‘hoogfrequent trilblok’, waardoor veel minder trillingen ontstaan dan bij het aanbrengen van een damwand met een heiblok. Het risico op schade aan aangrenzende panden is dan ook veel kleiner. Waar dit risico nog te hoog is, worden damwanden drukkend aangebracht. In mei 2023 hebben we een damwandproef uitgevoerd, waarbij op twee locaties, met verschillende ondergrond, met verschillende technieken is getest welke trillingen er worden gemeten op verschillende afstanden van het punt waar de constructie in de ondergrond is ingebracht. Met het resultaat van de damwandproef en de 0-opnames hebben we per locatie bekeken welke voorkeursmethode wordt toegepast voor het inbrengen van de damwanden in relatie tot schadebeperking van de woning.

Indien tijdens werkzaamheden onverhoopt toch schade aan uw eigendommen optreedt, kan de uitvoeringsschade gemeld worden via het formulier onderaan deze pagina.

Behandeling van schade

Zoals wij al eerder op deze pagina schreven wordt niet elke vorm van schade volledig vergoed. Ons projectteam beoordeelt uw schademelding en informeren u over de behandeling ervan. Bij een melding waarbij de inschatting van de schade hoger is dan €500,- schakelen wij ook een onafhankelijk schade expert in. Op basis van de bevindingen van de expert nemen we een besluit over wel of geen uitbetaling van de schade. Mocht de melder het niet eens met de bevinding van onze expert, dan is de bewijslast aan de melder.

Schade als gevolg van de uitvoeringswerkzaamheden melden

Denkt u dat u schade heeft opgelopen door de werkzaamheden van het project Meanderende Maas? Vul dan onderstaand formulier in om uw schade te melden.

Schademeldingen kunnen soms dringend zijn, omdat direct ingrijpen nodig is om verergering te voorkomen. Neem in zo’n geval zo snel mogelijk telefonisch contact met ons op via 06-50 08 69 41.

Na ontvangst van het formulier krijgt u een automatische ontvangstbevestiging. Indien nodig vragen wij aanvullende gegevens bij u op. Niet iedere schademelding leidt tot vergoeding. Ons projectteam en onze juristen beoordelen uw schademelding en informeren u over de behandeling ervan.  

Schade formulier

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Adres en woonplaats*
Schadeadres*
Sleep bestanden hierheen of
Toegestane bestandstypen: jpg, png, jpeg, Max. bestandsgrootte: 12 MB.