Binnen het project Meanderende Maas doen we er alles aan om schade en overlast te voorkomen en tot een minimum te beperken. Toch kan het gebeuren dat u schade ondervindt tijdens de uitvoering of als gevolg van het plan zelf. In geval van schade kunt u dit melden en heeft u mogelijk recht op een schadevergoeding. Er zijn verschillende vormen van schade te onderscheiden, waarbij niet elke vorm van schade volledig wordt vergoed. Op deze pagina leggen wij hier meer over uit en kunt u een eventuele schade melden.
U vindt hier de volgende informatie:
Burgers en bedrijven kunnen financiële schade lijden als gevolg van de werkzaamheden. Bijvoorbeeld:
Burgers en bedrijven kunnen dan aanspraak maken op nadeelcompensatie of planschadevergoeding. Echter niet via het project Meanderende Maas, maar via Waterschap Aa en Maas of Rijkswaterstaat. Wij leggen verderop uit hoe u dit kunt doen.
Let op: deze schade wordt meestal niet volledig vergoed. Afhankelijk van de specifieke omstandigheden van het concrete geval blijft de schade geheel of gedeeltelijk voor eigen rekening, op basis van voorzienbaarheid en risicoaanvaarding en/of ‘normaal maatschappelijk risico’. Dit laatste wil zeggen dat het gaat om maatschappelijke ontwikkelingen en nadelen waarmee men rekening kan houden, ook al is vooraf niet duidelijk in welke vorm, omvang of op welk moment ze zich voor zullen doen.
Bent u betrokken bij de grondverwerving, maar wilt u daarnaast ook een nadeelcompensatieclaim indienen? Dan kunt u kiezen voor een gelijktijdige afwikkeling van deze schadeclaim met de grondverwerving. Deze gecombineerde behandeling kan alleen plaatsvinden op basis van vrijwilligheid. Wanneer u daarna nogmaals een beroep doet op een nadeelcompensatie, zal dit verzoek worden afgewezen omdat de schade dan reeds is vergoed in het kader van de grondverwerving.
Voor het in behandeling nemen en afhandelen van planschade- of nadeelcompensatieclaims zijn voor project Meanderende Maas verschillende verordeningen relevant.
Tijdens de uitvoering kan er mogelijk hinder of schade ontstaan door de trillingen die de werkzaamheden met zich meebrengen. Bijvoorbeeld door grondwerkzaamheden, langsrijdend werkverkeer of door het aanbrengen van damwanden. Om deze schade te voorkomen, volgen we richtlijnen en worden er vooraf metingen en onderzoeken gedaan.
Een belangrijk hulpmiddel bij het voorkomen van hinder of schade door trillingen is de Stichting Bouwresearch(SBR)-richtlijn “meet- en beoordelingsrichtlijnen voor trillingen”. Binnen het project Meanderende Maas is deel A (schade aan gebouwen) van toepassing.
In het Milieueffectrapport (MER) Meanderende Maas en in het Projectplan Waterwet Dijkversterking Ravenstein-Lith zijn de effecten van de te verwachten werkzaamheden op het gebied van trillingen onderzocht. Hierbij zijn grens- en streefwaarden voor zowel hinder als schade zoals die in de SBR-richtlijn zijn opgenomen aangehouden. Daarnaast maken we een monitoringsplan, doen we bouwkundige opnames voorafgaand aan de werkzaamheden en hebben we gekeken hoe we de damwanden met het minste risico op schade kunnen aanbrengen. Op een aantal locaties worden de damwanden trillingsarm aangebracht. Meer informatie hierover:
Indien tijdens werkzaamheden onverhoopt toch schade aan uw eigendommen optreedt, kan de uitvoeringsschade gemeld worden via het formulier onderaan deze pagina.
Zoals wij al eerder op deze pagina schreven wordt niet elke vorm van schade volledig vergoed. Ons projectteam beoordeelt uw schademelding en informeren u over de behandeling ervan. Bij een melding waarbij de inschatting van de schade hoger is dan €500,- schakelen wij ook een onafhankelijk schade expert in. Op basis van de bevindingen van de expert nemen we een besluit over wel of geen uitbetaling van de schade. Mocht de melder het niet eens met de bevinding van onze expert, dan is de bewijslast aan de melder.
Denkt u dat u schade heeft opgelopen door de werkzaamheden van het project Meanderende Maas? Vul dan onderstaand formulier in om uw schade te melden.
Schademeldingen kunnen soms dringend zijn, omdat direct ingrijpen nodig is om verergering te voorkomen. Neem in zo’n geval zo snel mogelijk telefonisch contact met ons op via 06-50 08 69 41.
Na ontvangst van het formulier krijgt u een automatische ontvangstbevestiging. Indien nodig vragen wij aanvullende gegevens bij u op. Niet iedere schademelding leidt tot vergoeding. Ons projectteam en onze juristen beoordelen uw schademelding en informeren u over de behandeling ervan.
"*" geeft vereiste velden aan