Laat al dat moois maar zien!

Als het aan Jessica Keijzer-Nab (34) ligt, zouden er nog meer mensen van al het moois rond de Maas mogen genieten. Ze woont met haar gezin aan de dijk in Megen met prachtig uitzicht op het water. Jessica: “Je krijgt echt een vakantiegevoel als je hier uit de ramen kijkt. Je ziet bootjes op de Maas en wandelaars over de paden. Hopelijk blijft dat zo, ook als er maatregelen nodig zijn om overstromingen te voorkomen. Het is een goede zaak dat deze in het project de Meanderende Maas hand in hand gaan met kansen voor natuur en recreatie.”

Verschillende oplossingen

Jessica is geboren en getogen in Oss, maar woonde tot zo’n vier jaar geleden in hartje Eindhoven. Inmiddels is ze terug in haar geboorteregio, met haar man en twee kinderen. “Vanaf de lancering van het project Meanderende Maas heb ik er als het ware ‘bovenop’ gezeten. De omgeving is mij dierbaar, dus ik ben erg geïnteresseerd in de plannen. Ik begrijp dat waterveiligheid voor alles gaat. Maar er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden. Zo zou de verdieping van de Maas wellicht een enorme ophoging van de dijken kunnen voorkomen. Het is goed dat er aandacht is voor verschillende oplossingen. Welke maatregelen kies je en welke effecten hebben die op de natuur en de mensen in de omgeving?”

Leuk en leerzaam

Omwonenden en andere geïnteresseerden worden volgens Nab goed meegenomen in de afwegingen van het projectteam. “Complimenten voor de communicatie! Er zijn inloopmomenten, de informatie online is up-to-date en compleet en er zijn werkplaatsen voor degenen die echt nauw betrokken willen zijn.” Als ze dan toch een tip mag geven: het zou allemaal wat leuker kunnen. Jessica ziet het al helemaal voor zich: “Ik denk aan een belevingscentrum of watermuseum. In te richten met educatieve middelen zoals waterbakken die een overstroming simuleren en doorsneden van peilbuizen. Zodat het voor kinderen ook leuk en leerzaam wordt. In Acropolis staat een ruimte leeg die daar perfect voor is. Laat al dat moois maar zien!”

Kansen pakken

Kansen zien en zelf actie ondernemen om ze te verzilveren, dat is Jessica op het lijf geschreven. Zo kreeg ze het samen met andere buurtbewoners voor elkaar om een echte natuurspeeltuin te laten maken in Megen met de historische naam de ‘Graaf van Megen’. “Hier kunnen de kinderen op een natuurlijke plek heerlijk spelen. En we vertellen ook het verhaal van vroeger, toen mensen nog vaak last hadden van natte voeten. Je kunt er, net als toen, op zoek naar bessen, appels en noten. Er kan al gespeeld worden, maar in mei is het helemaal af. Dan is de officiële opening”, zegt ze met trots.

Ideeën

In de natuurspeeltuin ziet Nab meer mogelijkheden om een link te leggen met de Meanderende Maas. “Het is een uitgelezen plek om kinderen en andere bezoekers meer informatie te geven over de plannen en waarom ze nodig zijn. Ik heb dit idee aangedragen bij de projectorganisatie, dus wie weet?”

Heeft u ook een idee dat het projectgebied nog beter beschermt tegen hoogwater? Of ziet u mogelijkheden om het gebied mooier en  aantrekkelijker te maken? Laat het ons dan weten!