Atelier NL presenteert Meanderende Maas: Dutch Design op grootse schaal
Samen met Atelier NL verkennen we hoe Nederland vormgeeft aan een veranderende relatie met water. Sinds het water in Rijn en Maas dertig jaar geleden tot de rand van de dijk kwam – in Limburg ging het er overheen – zijn we anders gaan denken over de veiligheid in de Nederlandse Delta. We versterken niet alleen de dijken, maar geven de rivieren ook meer ruimte om het water te verwerken. Dit biedt tegelijkertijd nieuwe kansen voor mens, natuur en duurzaamheid. Langs de Maas van Ravenstein tot Lith voeren wij zo ons project Meanderende Maas uit. Aan de hand van de klei die voor de rivierverruiming en dijkversterking afgegraven wordt, laat Atelier NL tijdens de Dutch Design Week van 19 t/m 27 oktober zien hoe veiligheid samengaat met grotere biodiversiteit en aandacht voor de rijke historie van het gebied. Klei verbindt de rivier met de dijk en de natuur; met de mensen die wonen, werken en genieten in dit prachtige landschap.
- Wanneer: van 19 t/m 27 oktober
- Locatie: Atelier NL, Bergmannstraat 76 in Eindhoven
- Toegang is gratis
- Meer informatie over de Dutch Design Week
Klei verbindt
Als verbindend element in de tentoonstelling gebruikt Atelier NL de klei die wordt afgegraven voor de verruiming van de rivier en het versterken van de dijk. Het Maas KleiServies dat ze hiervan maken is onderdeel van een inspirerend parcours door het landschap en de geschiedenis van Meanderende Maas. De klei is tastbaar aanwezig, rauw en onbewerkt, of gezuiverd en verpakt voor gebruik als ‘Broodjes’ Maasklei. Elk broodje klei krijgt een boodschap mee van jou, de bezoeker, aan degene die de klei koopt om er iets moois mee te maken.
Duurzaamheid
De combinatie van dijkversterking met rivierverruiming voor de bescherming tegen hoogwater, biedt veel kansen om van project Meanderende Maas een duurzaam project te maken. Door bijvoorbeeld het hergebruik van grondstoffen (circulariteit), een goede inpassing in het landschap (ruimtelijke kwaliteit), het optimaliseren van de biodiversiteit en het opwekken en gebruik van duurzame energie. De sleutel tot succes ligt in het zoveel mogelijk gebruiken van grond uit de uiterwaarden voor de dijkversterking en door te kijken hoe we grond die vrijkomt kunnen hergebruiken in bijvoorbeeld andere projecten. Vanuit het project laten we tijdens de tentoonstelling bij de Dutch Design Week ook zien hoe duurzaamheid een grote rol heeft gespeeld in de voorbereiding en uitvoering.