Even voorstellen: onze nieuwe omgevingsmanager

Begin dit jaar hebben we een nieuwe collega verwelkomd in ons projectteam: Joep de Greef (rechts op de foto, naast Tim Smit). Voor nu nog niet een heel bekend gezicht in het gebied, maar dat gaat hij wel worden. Hij is namelijk onze nieuwe omgevingsmanager en zal naast Peter Rutten en Dick Schreuders (van aannemer Boskalis) vaak te zien zijn in het gebied. Wij stellen Joep alvast even aan u voor in dit artikel.

Grote projecten

Het hart van Joep gaat sneller kloppen bij grote ingrijpende projecten, vergelijkbaar met Meanderende Maas. Hij legt uit waarom: “Ik heb altijd aan grote projecten gewerkt in verschillende fases. Het mogen werken aan grote infrastructurele projecten is ontzettend leuk en uitdagend. Zeker aan een project als Meanderende Maas, waar we niet alleen de dijk veiliger maken, maar ook het gebied tussen de Maas en de dijk écht mooier maken. Dat maakt het extra aantrekkelijk. Zeker in de huidige tijd waarbij hoogwaterveiligheid alleen maar (weer) belangrijker wordt.”

De Maas is geen onbekend gebied voor Joep: “Wat het voor mij net wat extra’s geeft is dat ik opgegroeid ben een stukje verder stroomafwaarts in de buurt van de Maas, ik heb er op leren zeilen en fietste vroeger en nu vaak over de dijken langs de Maas. Wat ik me ook nog goed kan herinneren is dat ik bij de hoogwaters in de jaren negentig met groot ontzag keek naar de hoeveelheid water die voorbij stroomde vlak onder de bovenkant van de dijk. Dit is vast voor velen die langs of in de buurt van de dijk wonen een gebeurtenis die nooit vergeten zal worden én die we liever nooit meer mee willen maken.”

Het gebied leren kennen

Joep loopt nu ondertussen even mee in het project en begint al een goede indruk te krijgen van het enorme werk dat al is verzet. Joep: “Ik ben me nu ruim 2 maanden aan het verdiepen in al het werk dat al is gedaan door het projectteam de afgelopen jaren. Ik verdiep me o.a. in alle ontwerpen die al gemaakt zijn samen met de omgeving, de presentaties die zijn gegeven, de afspraken die zijn gemaakt en de onderzoeken die al zijn gedaan. Ik heb ook het prachtige projectgebied al goed leren kennen door veel naar buiten te gaan en de plannen met eigen ogen te bekijken. Ik kijk er naar uit om de komende tijd nog intensiever aan de slag te gaan met het leren kennen van het gebied, het contact met de mensen en organisaties in het gebied en de verhalen die daarbij horen.”

Wat doet een omgevingsmanager?

Voor ons project is de functie van omgevingsmanager ontzettend belangrijk. Maar wat doet een omgevingsmanager nu eigenlijk? Joep legt het uit: “Omgevingsmanagement is een behoorlijk breed vakgebied. De kern is het maken van de verbinding tussen de binnen- en buitenwereld van een project. Denk daarbij aan communicatie, grondverwerving, contacten met andere overheden, organisaties en bewoners, de planologische procedures en het verleggen van kabels en leidingen. Zelf ben ik (met het team) verantwoordelijk dat we al deze onderwerpen zo goed mogelijk organiseren en uitvoeren. Voor de meeste bewoners en ondernemers in het gebied zullen Peter Rutten en Dick Schreuders nog steeds de meest bekende gezichten zijn en blijven.”

Wisseling in het team

Met de komst van Joep nemen we ook afscheid van een omgevingsmanager die al vanaf de start van het project betrokken was: Tim Smit. Voor velen in het gebied een bekend gezicht. Bij presentaties tijdens informatiebijeenkomsten, tijdens gesprekken buiten in het gebied, als begeleider van de klankbordgroep of aanspreekpunt bij inloopbijeenkomsten om uw vragen aan te stellen, noem maar op. Tim Smit blikt terug op zijn tijd bij het project Meanderende Maas:  “Het waren zeven mooie jaren waarin de betrokkenheid van de bewoners en de omvang van dit project mij bij zullen blijven. Ik zal de uitvoering met interesse blijven volgen.” Waar kijkt Tim nu het meest naar uit in de toekomst van het project? ”Wat ik nu al voor mij zie is dat ik met vrouw en kinderen over de opgeleverde dijk en door de uiterwaard fiets en hen vertel over het project. En wie weet nog een bekende tegenkom van de afgelopen jaren.”

Vragen?

Heb je een vraag aan Joep of onze andere omgevingsmanagers Peter of Dick? Neem dan contact met ze op via de mail. Joep: jdegreef@aaenmaas.nl. Peter: prutten@aaenmaas.nl. Dick: dick.schreuders@boskalis.com.