DEELGEBIED OMGEVINGSMANAGER VOOR DE RIVIERDELEN

Ina van Kleunen 

“Het is prachtig om de technische kant van ons werk te combineren met het contact met bewoners en ondernemers, voor wie we dit uiteindelijk allemaal doen.”

T: 06 – 21 34 98 60
E: ina.van.kleunen@boskalis.com

Wat drijft jou om bij Meanderende Maas te werken?

Wat mij echt aanspreekt, is de omvang en diversiteit van dit project. Het combineert dijkversterking, rivierverruiming en natuurontwikkeling. Vanuit mijn achtergrond in grond-, weg- en waterbouw en land- en watermanagement voelde ik altijd al een sterke verbinding met dit soort projecten. Tijdens mijn traineeship bij Boskalis ontdekte ik bovendien hoe graag ik de verbinding zoek met mensen.

Het is prachtig om de technische kant van ons werk te combineren met het contact met bewoners en ondernemers, voor wie we dit uiteindelijk allemaal doen. Mijn liefde voor de uiterwaarden ontstond tijdens een stage bij een Ruimte voor de Rivier-project, waar natuur, water en land samenkwamen. 

Hoe heb je het projectgebied leren kennen en wat viel je het meest op?

Het eerste dat me opviel, was hoe groen en natuurlijk het gebied is. Ik kom zelf uit Zeeland, waar ik ben opgegroeid met platteland en natuur om me heen, dus ik voelde me hier meteen thuis.

In Zeeland hebben we natuurlijk ook dijken, deze hebben alleen een hele andere functie dan de dijk waar we hier in het gebied mee te maken hebben. De dijken in het gebied van de Meanderende Maas beschermen omwonenden echt voor de rivier de Maas.

Welk talent van jou ga je inzetten in je functie als omgevingsmanager?

Ik denk dat mijn grootste kracht ligt in mijn open en toegankelijke manier van communiceren. Ik probeer altijd op een rustige en duidelijke manier uit te leggen wat onze werkzaamheden inhouden. Tijdens mijn traineeship heb ik veel geleerd van andere omgevingsmanagers, zoals het belang van vertrouwen opbouwen met mensen. Dat je er écht bent als aanspreekpunt.

Nu ga ik zelfstandig aan de slag, maar natuurlijk wel met nauwe samenwerking binnen ons omgevingsteam. 

Welke uitdagingen kom je tegen?

De grootste uitdaging is om de verschillende belangen van bewoners, ondernemers en andere betrokkenen goed in kaart te brengen en die intern duidelijk over te brengen. We willen daar zo goed mogelijk rekening mee houden.

Bij de start van het project ben ik veel bezig met het organiseren van toegang voor collega’s die grondonderzoeken uitvoeren, zoals milieukundige onderzoeken en bodemanalyses. Door bewoners duidelijk te informeren, bijvoorbeeld met brieven en tekeningen, zorg ik ervoor dat deze onderzoeken soepel verlopen. 

Waarvoor kunnen mensen bij jou terecht, anders dan bij de andere omgevingsmanagers?

Voor alles wat met de rivier en de uiterwaarden te maken heeft, ben ik het aanspreekpunt. Daarnaast ben ik degene die vragen beantwoordt over de bodemonderzoeken die we uitvoeren. 

Waar kijk je naar uit tijdens de uitvoering en straks na de realisatie?

Om tijdens de uitvoering nog intensiever contact te hebben met de mensen in het gebied. Het mooiste lijkt me om samen te zien hoe het gebied verandert en mooier wordt, met meer natuur in de uiterwaarden.

Als alles straks klaar is, wil ik hier zeker een lange wandeling maken om te genieten van het groen en het resultaat van ons werk.