Ga terug

Meanderende Maas neemt laadplein waterschap Aa en Maas in gebruik

Meanderende Maas is het eerste project dat gebruik maakt van het laadplein naast de RWZI in Oijen. Waterschap Aa en Maas heeft daar een laadplein aangelegd om kerntaken, (toekomstige) HWBP- en andere projecten te kunnen voorzien van voldoende laadcapaciteit zonder dat hiervoor nieuwe aansluitingen nodig zijn. De machines die Meanderende Maas gebruikt worden daar opgeladen. Het laadplein is aangelegd met subsidie vanuit het hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP) en Rijkswaterstaat.

Het energienet in Nederland dreigt zijn capaciteit te overschrijden. De wachttijd voor nieuwe netaansluitingen is al snel vijf jaar. Om de kerntaken van het waterschap ook in de toekomst uit te kunnen voeren is het noodzakelijk om bestaand gecontracteerd energievermogen en het laadinfra netwerk optimaal te benutten.
Peter van Dijk, lid van het dagelijks bestuur van het waterschap: “Het waterschap zet de beschikbare capaciteit nu efficiënt in en het energienet raakt niet overbelast. Daardoor blijft er ruimte op het energienet voor andere maatschappelijke opgaven.”

Boskalis Nederland voert de werkzaamheden voor Meanderende Maas zo duurzaam mogelijk uit. Het gebruik van het laadplein om machines op te laden past bij deze doelstelling. De inzet van elektrische graafmachines en vrachtwagens vermindert de uitstoot. Maar Boskalis doet meer aan duurzaamheid: de damwanden die worden gebruikt bij de dijkversterking zijn gemaakt van gerecycled staal en het asfalt wordt hergebruikt.

“Boskalis Nederland wil in 2030 klimaatneutraal zijn. Dat kan door onder andere het materieel te verduurzamen. Bij Meanderende Maas zetten we belangrijke stappen in de richting van een groenere, duurzame toekomst. Met toewijding, innovatie en samenwerking kunnen we een betere wereld bouwen voor de komende generaties.” aldus Maar van Oord, directeur Boskalis Nederland.

Duurzame infrastructuur met elektrisch materieel
De wereldwijde klimaatcrisis en de noodzaak om stikstofuitstoot in Nederland terug te dringen zorgen ervoor dat infrastructuurprojecten steeds duurzamer werken. De inzet van elektrisch materieel speelt een grote rol bij het verminderen van uitstoot en daarmee het beschermen van de natuur en de leefomgeving.

Subsidie voor emissie loos bouwen
Het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP) stimuleert met subsidie de overgang naar schoon en emissie loos bouwen met elektrisch materieel. Een belangrijke voorwaarde voor succes is de beschikbaarheid en toegankelijkheid van laadcapaciteit. David van Raalten, programmadirecteur van het HWBP: ‘We werken steeds vaker met elektrisch materieel en stimuleren een innovatieve en duurzame aanpak van infrastructuurprojecten. We zijn dan ook erg blij dat Boskalis de faciliteiten van het waterschap kan gebruiken.’
Binnen het project Meanderende Maas wordt elektrisch materieel niet alleen gebruikt voor de dijkversterking, maar ook voor de rivierverruiming en KRW-maatregelen. Om deze reden heeft ook Rijkswaterstaat subsidie verstrekt.