Minister Cora van Nieuwenhuizen: ‘Meanderende Maas, voorbeeld voor de rest van het land’

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) heeft maandag 7 september ons prachtige projectgebied bezocht. Samen met de bestuurders van de betrokken organisaties heeft zij haar handtekening gezet onder de overeenkomst om het plan verder uit te werken en de realisatie voor te bereiden. Een bijzonder mooie mijlpaal voor het project. Minister Cora van Nieuwenhuizen: ‘de plannen voor de Maas zijn goed voor de waterveiligheid en de natuur. Ook het belang van de binnenvaart moet niet onderschat worden. Ik ben trots op de samenwerking hier in de regio, het is een voorbeeld voor de rest van het land’.

De ondertekening vond plaats in de uiterwaard onder aan de dijk bij molen Stella Polaris in Dieden. Met de Maas, de uiterwaarden en de dijk als decor. Vanwege COVID-19 helaas met een kleine groep betrokkenen. Bekijk onderstaande video voor een impressie van de middag:

 

Na de ontvangst van de minister vond een vraaggesprek plaats. Daaraan namen deel minister Cora van Nieuwenhuizen, voorzitter stuurgroep en dijkgraaf waterschap Aa en Maas Lambert Verheijen, de bewoonsters Lizzy de Kleijn en Liesbeth Pullen, de gedeputeerden van Noord-Brabant en Gelderland, de heren Peter Smit en Peter van ’t Hoog, wethouder Johan van der Schoot van Oss en de directeur van Natuurmonumenten Marc van den Tweel.

Het project staat in een lange historie van werken aan de Maas en de dijken. Lambert Verheijen: ‘het is een bijzonder project voor de Maas waarbij we waterstandsdaling op de rivier bereiken door in de uiterwaarden ruimte voor de rivier te scheppen en natuur te ontwikkelen met recreatie’. Voor Peter Smit ‘smaakt de integrale aanpak naar meer’. Peter van ’t Hoog: ‘ik vind de waterstandsdaling van groot belang voor de veiligheid van Gelderland. Liesbeth Pullen vertelde dat de bewoners in de werkplaatsen als experts gezien werden, gelijk aan de experts van het ingenieursteam. Ook Lizzy heeft goede ervaringen met de werkplaatsen vanwege de open sfeer en houding. Lizzy de Kleijn: ‘ik vind de toegankelijkheid van de uiterwaarden een belangrijk aandachtspunt’.  Johan van der Schoot ziet vele kansen om het gebied te verrijken, onder meer op het gebied van economie, erfgoed, recreatie en toerisme. Voor Marc van den Tweel is het een prachtig project vanwege het terugkomen van de oude loop van de Maas, goed voor de biodiversiteit.

De ondertekening vond plaats op papier, maar ook via een digitale handtekening ‘op het landschap’.  Symbool voor de samenwerking aan Meanderende Maas die de projectpartners voortzetten. Voor een sterkere dijk en een prachtig gebied met ruimte voor mens, rivier en natuur. Veilig en mooi. Meer weten? In deze video laten we zien hoe 10 organisaties samen met de omgeving, vormgeven aan de toekomst van het gebied, met oog voor de bestaande kwaliteiten.