Toekomstplan voor de dijken trekt een volle zaal

LITH – Een informatieavond over de plannen met de Meanderende Maas trok maandag een volle zaal in Lith. Het projectteam gaf aan nog in een verkennende fase van de plannen te zitten, maar wilde ook daar de bewoners rond de dijken al bij betrekken.

De dijken tussen Ravenstein en Lith hebben een goede opknapbeurt nodig om een overstroming voor te blijven. Om dat te doen wordt op drie onderdelen geïnvesteerd: rivierverruiming, dijkversterking en gebiedsontwikkeling. “De dijk moet versterkt worden. Met welke maatregelen dat gebeurt of hoe hoog de dijk zal worden, is nog niet bekend”, legt projectmanager Petra van den Brand uit.

Nationaal belang
“Het is van nationaal belang dat de dijken worden versterkt”, vindt Berko Schoonenberg, die direct langs de dijk woont. Vragen die Schoonenberg nog bezighouden zijn: Moet ik grond inleveren als de rivier wordt verbreed? En: Verandert mijn uitzicht als de dijk wordt verhoogd?. Ramond Bastiaans heeft net een huis langs de dijk gekocht en zit met dezelfde vraag. “Als de dijk omhoog gaat, verdwijnt mijn uitzicht. Maar ik denk niet dat dat gebeurt”, aldus Bastiaans.

Informatie verzamelen
Dit jaar staat nog in het teken van informatie verzamelen. Deze zomer wordt in de omgeving een bodemonderzoek en een belevingswaardenonderzoek uitgevoerd. Pas in 2020 wordt verwacht dat er een besluit over de Meanderende Maas wordt genomen.

Bron: Dtv 

De presentaties zijn terug te vinden onder Documenten.