Duurzaam opladen binnen project Meanderende Maas
Bij de rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI) van waterschap Aa en Maas in Oijen wordt begin 2025 een nieuw oplaadplein aangelegd, speciaal voor het opladen van elektrische bouwvoertuigen. Omdat grote delen van Nederland en Brabant te maken hebben met netcongestie, is het organiseren van een nieuwe netaansluiting complex en kan het jaren duren voordat deze beschikbaar is. Daarom hebben het project Meanderende Maas en de RWZI de handen ineengeslagen. Omdat de RWZI niet continu gebruikmaakt van haar volledige netcapaciteit, is afgesproken dat het project op deze momenten het elektrische bouwmaterieel kan opladen. Hierdoor vormt dit oplaadplein niet alleen een functionele toevoeging aan het project, maar ook een belangrijke stap richting een emissieloze toekomst. Zie ook het interview met dagelijks bestuurslid van waterschap Aa en Maas Suzanne De Zoeten over de problemen van een overbelast net.
Project Meanderende Maas is hiermee het eerste Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP) project dat het opladen van elektrische bouwvoertuigen op deze manier aanpakt. Dit is dus een grote stap naar de inzet van duurzaam bouwmaterieel en een hele mooie mijlpaal voor het project dus!
Doel van het oplaadplein
Het oplaadplein is niet zomaar een plek om bouwvoertuigen op te laden. Het is ontworpen om het werk aan de dijken op een duurzame manier mogelijk te maken. De belangrijkste doelen van dit oplaadplein zijn:
- Voldoende laadmogelijkheden bieden: er worden meerdere laadpalen geplaatst, zodat de elektrische voertuigen die ingezet worden voor het project, kunnen worden opgeladen.
- Duurzaamheid: door elektrische machines te gebruiken, wordt er veel minder CO2 en andere schadelijke gassen uitgestoten.
- Flexibiliteit: het oplaadplein is zo ontworpen, dat het kan voldoen aan de verschillende energiebehoeften van de machines die worden gebruikt in het project. En ook na afronding van de werkzaamheden van het project ingezet kan worden op andere projecten of door andere bedrijven.
Het oplaadplein bij de RWZI is een voorbeeld van hoe we samen met waterschap Aa en Maas bijdragen om grootschalige bouwprojecten duurzamer te maken. Het helpt ons om een betere en veiligere toekomst te creëren, niet alleen door de dijken te versterken, maar ook door ons milieu te beschermen.
Duurzaamheidsambities Hoogwaterbeschermingsprogramma
Het oplaadplein bij de RWZI draagt bij aan de bredere ambities van het HWBP door een innovatieve en duurzame aanpak van infrastructuurprojecten te bevorderen. Binnen het project Meanderende Maas zijn meerdere duurzaamheidsambities vastgesteld om bij te dragen aan de klimaatdoelen. Hiermee willen we Nederland niet alleen leefbaar houden, maar ook op een verantwoorde manier doorgeven aan toekomstige generaties. Een van de manieren waarop we dit in het project Meanderende Maas realiseren, is door het inzetten van elektrische bouwvoertuigen in plaats van traditionele diesel aangedreven voertuigen.