Kleurrijk baken aan de Maas

Jaarlijks organiseert de stichting Kunst aan de Maas in de maanden juni tot en met september een landschapskunstroute in en om de rivier. Verschillende kunstenaars laten hun werken zien langs een route door de landschappen van de gemeente Oss. De editie van 2017 is afgelopen, maar sommige kunstwerken blijven gelukkig staan of krijgen een andere permanente plek.

Organisch
Een voorbeeld daarvan is het veelkleurige Maasbaken. Het werk van kunstenaar Herman Coppus staat er sinds de editie van 2014. Het kunstwerk werd toen door de bezoekers van de kunstroute tot het winnende ontwerp uitgeroepen. Het kleurrijke kunststuk is te zien in de bocht van de Oijense Bovendijk. Voor het Maasbaken ging Coppus uit van het idee van een vuurtoren. Hij legt uit: “Het is een enorme torenconstructie, die uitsteekt boven het water. Boven in de toren zit een organische bolle vorm van gaas met daarin gekleurd glas. De kleuren die ik heb gekozen, zijn afgeleid van het water, de lucht en de natuur eromheen.”

Spannend
De kunstenaar woont al dertig jaar in het historische stadje Ravenstein. Hij heeft dus de spannende tijden van hoge waterstanden meegemaakt, maar zo zegt hij zelf: “Ik kan ook erg van de Maas genieten: als bootbezitter heb ik er veel gevaren en als kind ging ik er graag vissen met mijn vader.”

Natuurlijk
Over het project van de Meanderende Maas zegt hij: “Ik ben voorstander van meer natuurlijke maasoevers en volg ontwikkelingen op dit gebied. Het is fascinerend om te zien hoe snel planten en dieren reageren als mensen de natuur veranderen. Een prachtig voorbeeld vind ik het nieuwe natuurgebied in Batenburg waar je vanaf de dijk naar lepelaars kunt kijken in een gebied waar 10 jaar geleden nog aardappels en maïs verbouwd werden.”

Ook op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen van Meanderende Maas? Dat kan via onze nieuwsbrief.
Meer weten over het Maasbaken? Kijk op Kunst aan de Maas.