Locomotief blijft verborgen

Het vinden van het locomotief dat tijdens de Maaswerken in de vorige eeuw van de rails is geraakt en toen niet geborgen is, is een grote wens van de leden van de Megense Heemkundekring. Daarom ging Koos de Vries van Medusa in opdracht van de projectorganisatie Meanderende Maas samen met Eric Versteegen en andere leden van de Heemkundekring op zoek naar de plaats van het locomotief. Een vermoeden bestond dat het ligt in de ondergrond van de Diedensche Uiterdijk nabij de kruising van de Noord Zuid met de Harense Dijk. Voor project Meanderende Maas is het van belang te weten wat er in de ondergrond ligt vanwege de maatregelen die nodig zijn tegen hoogwater door dijkversterking en rivierverruiming.

Koos: Het was een leuk onderzoek en een leuke meetdag maar helaas heeft het niets opgeleverd. De onderzochte locaties kunnen we nu wel definitief uitsluiten dat daar een locomotief in de ondergrond ligt. Er is ook nog op de RAF luchtfoto’s uit de WOII gekeken. Er zijn geen afwijkingen in de ondergrond waargenomen, zoals verzakkingen, verkleuringen of andere afwijkingen, die duiden op iets in de ondergrond.’

Leden van de Heemkundekring hebben geholpen met zoeken aan de hand van oude foto’s en verhalen. Destijds hebben duizenden werklozen uit de dorpen en gehuchten langs de Maas gewerkt aan de kanalisatie van de Maas, de Maaswerken.

De zoektocht van de Megense Heemkundekring gaat verder! Mocht iemand die dit leest nog informatie hebben over het locomotief of mensen kennen die erbij betrokken waren, mail naar Eric Versteegen van de Megense Heemkundekring: eric.versteegen1959@gmail.com.

Foto’s van vroeger en van het onderzoek