Ga terug

Verwijderen eerste bakenbomen bij Maasbommel

Vanaf 16 september starten we met het verwijderen van de eerste oude bakenbomen langs de Maas. We starten bij Maasbommel. Veel van de oorspronkelijke bakenbomen zijn inmiddels aan het eind van hun natuurlijke levensduur. Door te investeren in de aanplant van jonge bakenbomen, ontstaat er straks weer een mooie nieuwe generatie van aaneengesloten bakenbomen in het landschap.

Bakenbomen: oud en nieuw

De bakenbomen zijn een uniek en karakteristiek element van het bedijkte Maaslandschap. Ze zijn ongeveer 80 jaar geleden geplaatst na de kanalisatie van de Maas om voor de scheepvaart de grens tussen water en land te markeren. De huidige bakenbomen zijn aan het einde van hun levensduur en hier en daar vallen ze al om. Met de bij Meanderende Maas betrokken partners is afgesproken dat we de bakenboomstructuur willen behouden. Daarom verwijderen we een deel van de oude bakenbomen en worden er nieuwe bakenbomen geplant tussen de huidige in. Hiermee zorgen we ervoor dat de komende 60 jaar de bakenboomstructuur langs de Maas behouden blijft.

Start bij Maasbommel

Op de locaties waar de oever verlaagd wordt voor waterstandsdaling, zoals bij een deel van Maasbommel en Megen, is het handhaven van de bestaande bomen niet mogelijk. Op deze locaties zullen, naast het planten van enkele nieuwe bakenbomen, de bestaande bakenbomen moeten worden verwijderd. Vanaf 16 september starten we met het verwijderen van de eerste oude bakenbomen bij Maasbommel. Hier zijn we enkele weken mee bezig. Dit doen we voordat in oktober officieel het hoogwaterseizoen start. Bekijk op dit kaartje welke bakenbomen we bij Maasbommel gaan verwijderen en nieuw aanplanten in de toekomst.

Hoe gaan we te werk?

De werkzaamheden worden uitgevoerd door onderaannemer Weijtmans. Voorafgaand aan het verwijderen van de bakenbomen, worden deze vrijgegeven door de ecologen van Meanderende Maas. Het gekapte hout wordt tijdelijk opgeslagen in de uiterwaarden, tot een volle vracht geladen kan worden. Het vrijgekomen hout wordt dan afgevoerd en vervolgens op een duurzame manier verwerkt, zoals bijvoorbeeld biomassa. De afvoer van het vrijgekomen hout gebeurt via een vaste route via de Raadhuisdijk en Bovendijk om ervoor te zorgen dat de omgeving minimale hinder ondervindt.

Meer bomen verwijderen

De komende maanden gaan we nog meer bomen verwijderen in het projectgebied. Van bakenbomen tot gewone bomen. Dit is nodig om de dijkversterking, rivierverruiming en gebiedsontwikkeling van het project Meanderende Maas uit te kunnen voeren. Bomen verwijderen we altijd op zorgvuldige wijze en alleen indien het écht noodzakelijk is. Uiteindelijk plaatsen we in dit project wel méér bomen terug. Lees meer over de bomen die wij verwijderen en aanplanten in het projectgebied in het artikel ‘7 vragen over’.

Meer informatie

Heeft u vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar info@meanderendemaas.nl. Wij komen dan zo snel als mogelijk bij u terug met een antwoord.

Bent u benieuwd naar de locaties waar de bomen dit jaar worden verwijderd. Bekijk dan onderstaande kaarten: