Verwijderen en aanplanten van bomen in project Meanderende Maas
Na de zomer van 2024 starten we met het verwijderen van bomen. Dit is nodig om de dijkversterking, rivierverruiming en gebiedsontwikkeling van het project Meanderende Maas uit te kunnen voeren. Bomen verwijderen we altijd op zorgvuldige wijze en alleen indien het écht noodzakelijk is. In september starten we me het verwijderen van de eerste bomen. Uiteindelijk plaatsen we in dit project wel méér bomen terug.
In dit artikel leggen we in zeven vragen en antwoorden uit wat de achtergrond is van deze werkzaamheden en vertellen we ook meer over de compensatie van bomen die daar tegenover staat.
1. Waarom is het nodig om bomen te kappen?
Er zijn verschillende redenen voor het verwijderen van bomen. Zo is er bijvoorbeeld ruimte nodig voor de aanleg van geulen en nieuwe natuur, op andere plaatsen is het nodig om werkruimte te hebben voor het inbrengen van damwanden. Daarnaast zijn er nog bomen die als ze blijven staan terwijl de dijk aangepast is, net op een locatie staan waar ze een risico kunnen vormen voor de waterveiligheid. Als een boom bijvoorbeeld omvalt tijdens hoogwater, komt er een kuil in de dijk waardoor de dijk verzwakt.
We hebben heel zorgvuldig gekeken of het écht noodzakelijk is om bomen te verwijderen. Daardoor hebben we ook bomen kunnen sparen. Bijvoorbeeld door de dijk bij Demen aan de rivierzijde te versterken kan de karakteristieke bomenlaan op de dijk behouden blijven.
2. Welke bomen gaan verwijderd worden en wanneer?
In totaal worden er zo’n 1.700 bomen verwijderd binnen dit project. Dat gebeurt in fases. De eerste fase van de kapwerkzaamheden start in september 2024. In Oss zijn bomen waarvoor een kapvergunning nodig is, voorzien van een wit lintje. Het gaat hierbij om bomen die op grond staan van de gemeente Oss of waterschap Aa en Maas en die vergunning plichtig zijn. Mogelijk heeft u dat al opgemerkt. Er worden straks ook bomen verwijderd die niet vergunning plichtig zijn, maar wel gekapt moeten worden vanwege de realisatie van het project.
We starten in september met het verwijderen van de bomen bij Dieden, Haren, Lithoijen en de bakenbomen in Maasbommel Oost. Bekijk op het kaartmateriaal welke bomen we dan precies gaan verwijderen en welke we behouden.
3. Hoe gaan we te werk?
Vóórdat we gaan starten met de kapwerkzaamheden, worden de bomen door de ecoloog gecontroleerd op de aanwezigheid van nesten, vogels en vleermuizen om er zeker van te zijn dat we ze niet verstoren. Als er geen vogels of nesten gevonden worden, wordt de boom vrijgegeven om te verwijderen.
4. Wat merkt u ervan?
U merkt weinig van de kapwerkzaamheden. Op een aantal locaties worden tijdelijke verkeersmaatregelen ingezet voor doorgaand (fiets)- verkeer. Denk dan aan een omleiding of de inzet van verkeersregelaars. Dit is voor uw en onze veiligheid.
5. Wat gebeurt er met de bakenbomen?
De bakenbomen zijn ook een uniek en karakteristiek element van het bedijkte Maaslandschap. Ze zijn ongeveer 80 jaar geleden gepland na de kanalisatie van de Maas om voor de scheepvaart de grens tussen water en land te markeren. De huidige bakenbomen zijn aan het einde van hun levensduur en hier en daar vallen ze al om. Met de bij Meanderende Maas betrokken gemeenten, provincies en Rijkswaterstaat is afgesproken de bakenboomstructuur te behouden. Daarom worden er nieuwe bakenbomen geplant tussen de huidige in. Op de locaties waar de oever verlaagd wordt voor waterstandsdaling, zoals bij een deel van Maasbommel en Megen, is het handhaven van de bestaande bomen niet mogelijk. Op deze locaties zullen, naast het planten van nieuwe bakenbomen, de bestaande bakenbomen moeten worden verwijderd. Hiermee zorgen we ervoor dat de komende 60 jaar de bakenbomstructuur langs de Maas behouden blijft.
6. Wat gebeurt er met het hout van gekapte bomen?
We bekijken nog hoe we het hout van de bakenbomen die verdwijnen eventueel kunnen hergebruiken in het gebied. Mogelijk kunnen we het hout gebruiken voor het maken van zitbankjes die een plek krijgen binnen het projectgebied, waardoor ze toch enigszins onderdeel van het landschap blijven. Zodra we hier meer over weten, zullen we dit delen via onze website. Het hout van de overige bomen wordt afgevoerd en wordt bijvoorbeeld hergebruikt in de houtindustrie.
7. Hoeveel bomen planten we terug?
Na het verwijderen van de bomen komen er uiteindelijk méér bomen en groen terug in het gebied. In totaal worden er 1.100 nieuwe bomen zoals wilgen, eiken, noten, lindes en zwarte populieren aangeplant. Daarnaast worden er ook ongeveer 12.000 heesters zoals de Hondsroos, Meidoorn en Sleedoorn aangeplant, dit zijn struiken. De bomen die terugkomen zijn van Nederlandse soort en komen van oorsprong ook al voor in het Maaslandschap. In totaal voegen we maar liefst 375 hectare nieuwe natuur toe aan het gebied in het kader van de gebiedsontwikkeling.
Meer informatie
Heeft u vragen of opmerkingen over de bomenkap? Stuur dan een e-mail naar info@meanderendemaas.nl. Wij komen dan zo snel als mogelijk bij u terug met een antwoord. Bent u benieuwd naar de locaties waar de bomen worden gekapt. Bekijk dan onderstaande kaarten: