Waar ligt de gracht?

In de uiterwaard bij Maasbommel hebben archeologen eind september aanvullend onderzoek gedaan in opdracht van projectorganisatie Meanderende Maas. Uit booronderzoeken, bestudering van de Algemene Hoogtekaart Nederland (ahn.nl) en archeologische resten die eerder op de plaats gevonden zijn, trokken archeologen namelijk in het voorjaar van 2022 de conclusie dat er heel vroeger een vierkant terrein met een gracht eromheen moet zijn geweest. Daar moeten we meer van weten om in project Meanderende Maas rekening mee te kunnen houden. Donderdag 22 september 2022 konden we even meekijken met archeoloog Xavier van Dijk van RAAP.

Informatie uit kleuren opgedroogde grond

Xavier van Dijk: ‘We zijn aan het kijken hoe het terrein eruitzag. Dat doen we door het maken van grote sleuven. Aan de kleuren van de opgedroogde grond kunnen wij zien wat het is. Wij zijn op zoek naar waar de gracht precies lag, hoe groot hij was en hoe oud. Ook willen we weten wat hier verder gebeurde. Dit kunnen we afleiden uit archeologische resten die we hier aantreffen. Zo was er in het midden een opgehoogd terrein waar voor 1600 gebouwen van baksteen op hebben gestaan. Dit onderzoek is nog maar een deel om alles te weten, maar genoeg om te bepalen hoe waardevol deze vondst is.’

Vervolg

Op basis van de informatie uit het archeologisch onderzoek gaat projectorganisatie Meanderende Maas met de instanties als provincie, gemeente en Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed in gesprek over een vervolgaanpak.

Waarom archeologisch onderzoek?

Het hele gebied van Meanderende Maas is al duizenden jaren bewoond. Door de dynamiek van de rivier met als gevolg steeds verleggende geulen, is veel van de oude bewoning in het uiterwaardengebied uitgewist of veilig begraven onder hele dikke lagen afgezette grond. Immers rivieren en beken doen gekke dingen volgens Xavier van Dijk. Waar de resten van bewoning nog aanwezig zijn, willen we deze graag beschermen. Door het veilig in de grond te laten, of als laten liggen geen optie is, een opgraving te doen en zo meer te leren over ons verleden.