Ligging aan de Maas beter benutten
Carlette Roeland heeft bijna dertig jaar samen met haar man aan het roer gestaan van Bierbrouwerij Oijen aan de Oijense Bovendijk. Sinds kort is de dagelijkse leiding van dit familiebedrijf in handen van de kinderen. Dat betekent niet dat Carlette uit beeld is, volgend jaar viert het bedrijf haar 30-jarig jubileum waar ze nog nauw bij betrokken is. Maar ze heeft nu wel tijd voor andere dingen die haar aan het hart gaan: de ontwikkelingen in het gebied rond de Maas bijvoorbeeld! “Het is super dat de projectorganisatie van Meanderende Maas de tijd neemt om met omwonenden en andere betrokkenen in gesprek te gaan. Ik ben blij dat ik de rust en ruimte had om mijn bijdrage daaraan te leveren.”
Meer mensen laten genieten
In de jaren ’90 stond het water zo hoog dat niet meer veilig was. Ook Carlette en haar maakten het aan den lijve mee. “Wij hadden een caravan op ’t Groene Eiland en die dreef toen zo weg. Dat wil je natuurlijk voortaan voorkomen. Dus de noodzaak van het project Meanderende Maas zal niemand betwisten. Dat biedt een goede ingang om meteen kansen te grijpen voor recreatie. Want die laten we nu vaak liggen, echt eeuwig zonde. Het gebied heeft zoveel unieke facetten. Denk aan de bomen op de dijken, vanwaar je overal zicht op het water hebt. De combinatie van natuur, polder en landbouw. En dan ook nog al die grote uiterwaarden, historische kernen en gezellige dorpjes aan de Maas. Daar zouden veel meer mensen van moeten genieten; vanuit Nederland, België én Duitsland!”
Aanlegsteigers
De projectgroep Meanderende Maas heeft inmiddels twee alternatieven uitgewerkt. In beide varianten komen aanlegsteigers voor. Die hebben wat Carlette betreft absolute topprioriteit: “Als we de pleziervaart kunnen bedienen, gaan we de ligging aan de Maas eindelijk echt goed benutten. Vanuit ondernemersvereniging Maasmeanders is het initiatief van het Maasmeander-treintje dat hier rijdt ontstaan. Hoe mooi zou het zijn als daar een boot bij kwam! Andere belangrijke aandachtspunten: goede wegen over de dijken waar zowel gemotoriseerd vervoer als fietsers en wandelaars veilig zijn. En het uitzicht over het water. Daar moeten ze iets voor regelen, bijvoorbeeld in de vorm van verhoogde uitkijkplaatsen of – torens.”
Goed afmaken
Voor het proces tot nu toe, heeft Carlette niets dan lof. “Er wordt goed geluisterd naar de mensen die het gebied kennen en gebruiken. Het venijn zit ‘m in de staart. Vanwege de lange doorlooptijd, zullen wellicht andere mensen de uitvoering voor hun rekening gaan nemen. Andere bestuurders die plannen op hun manier interpreteren bijvoorbeeld. Mijn tip aan de projectorganisatie is dan ook: maak het goed af. Zorg voor continuïteit en blijf communiceren met ondernemers en omwonenden!”