Op weg naar uitvoering: inschrijving geopend

Martin van der Horst, contractmanager van het project, is al een tijd bezig met de voorbereiding van de aanbesteding voor project Meanderende Maas. Het gaat om het verder uitwerken van het plan en de uitvoering. Nu is het dan zover: de aankondiging voor bedrijven dat ze zich vóór 2 november 2020 kunnen inschrijven, is gepubliceerd op aanbestedingsplatform Negometrix.

Zorgvuldige selectie

Voor bedrijven is dit een mooie klus om binnen te halen. Om de beste partner uit te kiezen, zijn een aantal criteria opgesteld. Ten eerste zijn er de zogenaamde geschiktheidseisen en selectiecriteria waaraan de bedrijven moeten voldoen. Bijvoorbeeld dat het bedrijf ervaring moet hebben met vergelijkbare projecten. Dit tonen de bedrijven aan door het indienen van referentieopdrachten die worden beoordeeld.

Met de beste drie bedrijven gaan we vervolgens in gesprek, ofwel de daadwerkelijke aanbesteding in. In deze fase maken de bedrijven een inschrijving, die wij beoordelen op de gunningscriteria. Dat zijn de punten waarop bedrijven kunnen uitblinken. Zijn ze duurzaam? Worden de kosten beheerst? Hebben ze goed nagedacht over hoe ze gaan samenwerken met het waterschap als opdrachtgever, andere betrokkenen en natuurlijk de bewoners? Ook niet onbelangrijk: kunnen ze het werk voor een prijs aanbieden die past binnen het budget dat voor het project beschikbaar is gesteld? Voor elk criterium krijgen de bedrijven een score. Wie uiteindelijk de beste score heeft, wordt gekozen en mag de opdracht uitvoeren. ‘Voor de beoordeling van de inschrijvingen stellen we een commissie in bestaande uit mensen van het projectteam, aangevuld met specialisten op bepaalde vakgebieden, aldus Martin. ‘Het gaat natuurlijk om een groot contract en aanzienlijke belangen van de bedrijven die meedoen. We pakken de aanbesteding en beoordeling dan ook zorgvuldig aan.’

De uiteindelijke keuze van de marktpartij of consortium van marktpartijen die de opdracht gaat uitvoeren, verwachten wij in april 2021 bekend te kunnen maken.

Plannen uitvoeren

Zo komt het project Meanderende Maas een stukje dichter bij de uitvoering, waarvan de start gepland staat 2023. Ton Swanenberg is als projectmanager van Meanderende Maas blij met deze belangrijke stap op zoek naar een uitvoeringspartner. ‘Wij zoeken een sterke professionele partner die met ons het plan verder uitwerkt. En natuurlijk is het de bedoeling dat deze partner het werk daarna ook echt gaat uitvoeren, legt Ton uit.