Op deze pagina vindt u stukken die ter inzage lagen die te maken hebben met de Wet natuurbescherming (Wnb). De maatregelen in project Meanderende Maas hebben in de gebruiksfase (als het werk gerealiseerd is) vooral een positief effect op flora en fauna en er is sprake van een afname van stikstofuitstoot als gevolg van de nieuw ontwikkelde natuur. Gedurende de aanleg van het project zijn er echter ook nadelige effecten op beschermde soorten. Daarom is een ontheffing aangevraagd en verleend. Deze ontheffing ziet toe op de naleving van wettelijke bepalingen in relatie tot flora en fauna en schrijft passende maatregelen voor. Het volgende is aangevraagd en verleend:
De besluiten en bijbehorende bijlagen zijn hieronder te vinden en nader toegelicht. Bij de documenten die ten opzichte van het ontwerp besluit zijn gewijzigd, staat ‘gewijzigd’. Vervolgens kunt u in de ‘Nota van Antwoord‘ lezen wat er precies is gewijzigd. In totaal hebben 121 belanghebbenden een zienswijze ingediend op het project Meanderende Maas. In de Nota van Antwoord Bijlage 1 wordt op elke zienswijzen een individuele reactie gegeven. Ook is aangegeven welke zienswijzen tot wijzigingen van de plannen hebben geleid.
Tip: soms duurt het even voordat een bestand goed gedownload kan worden, klik dan gewoon even opnieuw.
Met dit besluit voor een ontheffing (gewijzigd) en bijbehorende verzendbrief (gewijzigd) worden de maatregelen van project Meanderende Maas onder voorwaarden mogelijk gemaakt. Het besluit bevat drie bijlagen:
Overwegingen wet natuurbescherming (te vinden in het besluit)
Zienswijze soortenbescherming Meanderende Maas (nieuw)
De aanvraag inclusief bijlagen voor de ontheffing betrof de volgende stukken:
Met deze positieve afwijzing van de vergunning (gewijzigd) worden de maatregelen van project Meanderende Maas onder voorwaarden mogelijk gemaakt. In een eerdere fase was er sprake van een aanvraag tot een vergunning. Na berekeningen met de nieuwste versie van AERIUS-Calculator is echter gebleken dat een vergunning niet langer nodig is. Er is daarom op de eerdere vergunningaanvraag beslist met een ‘positieve afwijzing’.