Op deze pagina zijn meerdere documenten die ter inzage lagen gebundeld. Het gaat om documenten welke betrekking hebben op het deel van het projectgebied dat in de provincie Noord-Brabant ligt. Het gaat om:
Bij de documenten die ten opzichte van het ontwerp besluit zijn gewijzigd, staat ‘gewijzigd’. Vervolgens kunt u in de ‘Nota van Antwoord‘ lezen wat er precies is gewijzigd. In totaal hebben 121 belanghebbenden een zienswijze ingediend op het project Meanderende Maas. In de Nota van Antwoord Bijlage 1 wordt op elke zienswijzen een individuele reactie gegeven. Ook is aangegeven welke zienswijzen tot wijzigingen van de plannen hebben geleid.
Naast de documenten op deze pagina zijn voor inwoners en belanghebbenden voor het deel van het projectgebied dat in de provincie Noord-Brabant ligt ook het projectplan Waterwet geulen en weerdverlaging Meanderende Maas, het projectplan Waterwet dijkversterking Ravenstein-Lith, de ontwerp besluiten in het kader van de Wet natuurbescherming en de Nota Bodembeheer en Waterbodemkwaliteitskaart relevant.
Tip: soms duurt het even voordat een bestand goed gedownload kan worden, dus klik dan gewoon even opnieuw.
Ter inzage lag de beschikking ontgrondingenwet (gewijzigd) inclusief een aantal bijlagen. In de vergunning worden de ontgrondingen, oftewel afgravingen, voor project Meanderende Maas aan de Noord-Brabantse zijde (in de deelgebieden Diedensche Uiterdijk, Oeverzone Megen, De Waarden en Ossekamp) onder voorwaarden toegestaan.
De aanvraag is onderdeel van de vergunning en heeft meerdere bijlagen. In de toelichting op de aanvraag (gewijzigd) is de aanvraag beschreven. De bijlagen bij de aanvraag zijn geletterd van A t/m Q. Deze staan hieronder beschreven. Soms mist een letter van het alfabet, dat komt omdat de bijlage is vervallen of niet van toepassing is. Verder zijn bij de aanvraag ook het aanvraagformulier en de bestuursovereenkomst toegevoegd.
Er is één overzichtskaart van de gebieden waar we gaan graven aan de Brabantse zijde van de Maas. Daarnaast is er ook een hoogtekaart met de huidige hoogte aan de Brabantse zijde en hoogtekaart met de ontwerp hoogte aan de Brabantse zijde. Ook is er een ruimtelijke inrichtingskaart (gewijzigd) met op hoofdlijnen alle maatregelen van project Meanderende Maas en een variant van de inrichtingskaart exclusief de zelfrealisatiegebieden (gewijzigd).
Op deze kaarten is de ligging van de huidige percelen in het gebied van de ontwerp vergunning weergegeven, met daarbij de kadastrale aanduiding (perceelsnummers zoals geregistreerd in het Kadaster). Er zijn zes kadastrale kaarten:
Daarnaast is er nog één document met alle kadastrale percelen waar er een kleiinkassing is voorzien.
Dit document bevat een lijst met kadastrale percelen en eigenaren behorende bij de kaarten in bijlage B.
Op deze kaarten ziet u op welke hoogte het maaiveld ligt na realisatie van de maatregelen (onder meer de aanleg van de geulen en de weerdverlaging); dit wordt ook wel de ‘ontwerphoogte’ genoemd. Dat ziet u op de gekleurde kaartjes per deelgebied. In de bijbehorende technische dwarsprofielen ziet u de huidige en de nieuwe maaiveldhoogte én hoe diep er maximaal ontgraven wordt. De kaarten zijn gebundeld per gebied:
In twee deelgebieden zal klei worden afgegraven en andere grond uit het projectgebied weer worden toegevoegd, dit noemen we ‘omwissellocaties’ (of aanvullocaties).
In de bijbehorende technische dwarsprofielen ziet u de huidige en de nieuwe maaiveldhoogte, hoe diep er maximaal ontgraven wordt en de hoogteligging bovenkant kleilaag en dekzand. De kaarten zijn gebundeld per gebied:
De plankaarten en technische dwarsprofielen van de dijk staan op de pagina over het projectplan Waterwet dijkversterking.
In aanvulling daarop is een document (gewijzigd) beschikbaar met maximale ontgravingsdieptes ter hoogte van plekken waar een kleiinkassing (langs de dijk) is voorzien.
In het document ‘Uitvoeringswerkplan’ wordt een toelichting gegeven op de voorgestelde wijze van uitvoering (realisatie) van de maatregelen. Hierin wordt onder meer ingegaan op de wijze waarop materiaal wordt aan- en afgevoerd, waar grond tijdelijk wordt opgeslagen, waar laad- en loslocaties en werkwegen zijn voorzien.
In een Programma van Eisen (PvE) archeologie is (in overleg met bevoegde gezagen) vastgelegd op welke wijze tijdens de uitvoering rekening dient te worden gehouden met de archeologische waarden in het gebied. Voor de ontgronding aan Brabantse zijde zijn de volgende PvE’s aan de orde:
Er is veel onderzoek gedaan naar het (mogelijk) voorkomen van archeologische waarden in het projectgebied. Dit document beschrijft de (werkwijze en) resultaten van het veldonderzoek in de verkennende fase.
De documenten vindt u in bijlage X van het MER.
Geohydrologisch onderzoek. In het geohydrologisch onderzoek staan de effecten omschreven van alle maatregelen van het project Meanderende Maas op de grondwaterstand in het projectgebied. In het Monitoringsplan Geohydrologie worden voorstellen gedaan voor de wijze waarop het grondwater gemonitord kan worden.
Voor project Meanderende Maas is een ProjectMER opgesteld waarin de effecten van alle maatregelen in het project op het milieu, onder meer van de aanleg van geulen en weerdverlaging én van de dijkversterking, zijn beschreven. Het gaat om gevolgen voor onder meer water, natuur, woon- en leefomgeving, landschap en de gebruiksfuncties. Ook staat in het projectMER welke maatregelen worden getroffen om negatieve effecten te verkleinen, te voorkomen of te compenseren.
Het doel van dit document is om voor de huidige en toekomstige beheerders de afspraken vast te leggen over eigendom, beheer en onderhoud van de nieuw aan te leggen objecten in het projectgebied van de Meanderende Maas. Het beheerdocument beschrijft de leidende uitgangspunten, de beheerdoelen en de onderlinge verdeling van taken en verantwoordelijkheden van de verschillende eigenaren en beheerders na afloop van het project. Ook is er aandacht voor het beheer en onderhoud tijdens de uitvoering van het project.
In dit document zijn de effecten van het project Meanderende Maas op rivierkundige aspecten inzichtelijk gemaakt. Denk daarbij aan effecten op de waterstand, sedimentatie, erosie en dwarsstroming op de rivier.
In een deel van de uiterwaarden en het buitengebied in de gemeente Oss wordt om het project Meanderende Maas mogelijk te maken van een aantal gebiedsdelen de bestemming veranderd van ‘agrarisch met waarden’ naar ‘natuur’. Daarom is er een besluit (gewijzigd) opgesteld om het bestemmingsplan van het buitengebied van Oss te herzien. De stukken bij het bestemmingsplan bestaan uit:
De toelichting bevat de volgende 7 bijlagen:
De herziening van het bestemmingsplan is ook te vinden op ruimtelijkeplannen.nl en op omgevingswet.overheid.nl.
Met de omgevingsvergunning (gewijzigd) wordt het verhogen en verleggen van wegen (buiten de huidige bestemming verkeer) in het kader van de dijkversterking planologisch mogelijk gemaakt.
Bij de aanvraag voor de omgevingsvergunning is een Ruimtelijke onderbouwing (gewijzigd) opgesteld. Deze heeft dezelfde bijlagen als de herziening van het bestemmingsplan (zie hierboven), alleen is in plaats van het Ruimtelijk Kwaliteitsbeeld een Ruimtelijke inrichtingskaart opgenomen.
Om de maatregelen van het project Meanderende Maas uit te kunnen voeren moeten we ook bomen verwijderen in Oss het projectgebied. Daarom ligt een omgevingsvergunning kappen (gewijzigd) inclusief in dat document opgenomen bijlagen ter inzage. Met de vergunning wordt het kappen van bomen onder voorwaarden mogelijk gemaakt.
Bij de aanvraag voor de omgevingsvergunning is een Begeleidend schrijven (gewijzigd) opgesteld. Met de volgende bijlagen:
In het deel van het projectgebied dat in de provincie Noord-Brabant ligt zijn vier watervergunningen vastgesteld en deze liggen nu ter inzage:
Met deze vergunning wordt de realisatie van een fietspad en een parkeerterrein (ten westen van watergang De Vliet en ten zuiden van de jachthaven) onder voorwaarden mogelijk gemaakt. Er is een toelichting (gewijzigd) met een afzonderlijk te downloaden bijlagen (definitief ontwerp Haven Megen exclusief zelfrealisatie (gewijzigd), Haven Megen raakvlak dijk en tekening Haven Megen infrastructuur (gewijzigd)) beschikbaar.
Met deze vergunning wordt de verlegging van de Maasbommelse Veerweg (in deelgebied De Waarden), vanaf de dijk naar de veerdienst Megen-Maasbommel, onder voorwaarden mogelijk gemaakt. Er is een toelichting bij de aanvraag (gewijzigd) beschikbaar.
Met deze vergunning (gewijzigd) wordt de ontwikkeling van de vegetatie buiten de KRW-geulen en te verlagen Lelyzone, zoals opgenomen in het projectplan Waterwet geulen en weerdverlaging Meanderende Maas, onder voorwaarden mogelijk gemaakt. Er is een toelichting bij de aanvraag (gewijzigd) beschikbaar.
Met deze vergunning (gewijzigd) en bijbehorende verzendbrief (gewijzigd) wordt de aanpassing van de watergang in de Diedensche Uiterdijk (tussen Maasakkerstraat – Maas) onder voorwaarden mogelijk gemaakt. De aanpassing aan de watergang is een maatregel die we nemen als gevolg van de maatregelen in projectplan Waterwet geulen en weerdverlaging. De vergunning bevat verschillende in het document opgenomen bijlagen, een tekening van de tussentijdse situatie en het advies van Rijkswaterstaat zijn afzonderlijk bijgevoegd. Verder is een toelichting op de aanvraag (gewijzigd) beschikbaar met een technische tekening van de watergang Diedensche Uiterdijk.
Om plek te maken voor natuur wordt in dit verkeersbesluit vastgesteld dat een deel van de Maasakkerstraat, tussen de Harensedijk en de Rulstraat, wordt opgeheven. In een onderlegger is dit verder gemotiveerd en op een kaartbijlage is het betreffende deel van de weg weergegeven.